woensdag 23 september 2015

Flying Geese, hoe je die snel kunt maken.

Gisteren zei ik dat ik een saaie quilt een beetje leuk zou gaan maken, maar ik zag mijn vintage farm girl liggen en bedacht dat het leuk zou zijn om daar een paar borders omheen te maken.
Zo gezegd, zo gedaan. Eerst een witte rand eromheen. en daarna een rand van flying geese (vliegende ganzen) In het originele patroon moet je heel veel lijnen tekenen en snijden.
Op internet vond ik een snelle manier om vier flying geese tegelijk te maken.

Er komt nu eerst heel veel tekst maar daarna komen de foto's!

De afmetingen zijn in inches aangezien de quilt in inches is gemaakt. Ik ben helemaal niet handig met cijfers dus ik kan ook niet uitleggen hoe je dit moet doen met centimeters, sorry.

Je begint met een groot vierkant en vier kleinere.
De maat van het grote vierkant krijg je door bij de gewenste, uiteindelijke breedte 1 1/4 inch op te tellen.
De kleine vierkanten krijg je door bij de gewenste, uiteindelijke hoogte 7/8 inch op te tellen.

Bijvoorbeeld:
Wil je geese van 3 bij 1 1/2 inch dan is je grote vierkant 4 1/4 inch, je kleine zijn 2 3/8 inch.

Aan de slag:
Trek een diagonale lijn over de kleine vierkanten. Ik heb dit met een friction pen gedaan, daarmee verdwijnen de lijnen met warmte (strijkbout). Je kunt hiervoor elke pen gebruiken die je wilt, je snijdt er straks toch overheen.


Leg twee kleine vierkanten op het grote vierkant zoals op de foto hieronder. Met een speld gaat de boel niet schuiven en blijft je eindresultaat zuiverder.


Naai nu aan weerszijden van deze lijn (1/4 inch vanaf de lijn).


Heb je meer dan vier geese nodig dan kun je achter elkaar naaien (chain stitching). Je hebt dan minder draadjes tussen je lapjes en ik vind dat het gewoon sneller gaat.


Dan snijd je over de lijn die je gemaakt hebt en dan heb je deze twee delen. Zet de strijkbout aan op katoen en spuit eventueel wat strijkspray erover. Strijk de driehoekjes naar boven en dan ziet het er zo uit.


Zie je het leuke stofje van de strijkplank? Dat zit om de strijkplank van mijn lieve moesje. Die heb ik mooi in mijn paleisje gezet en al zo veel plezier van!
Door met de ganzenvlucht.


Nu leg je de twee overgebleven kleine vierkanten op deze manier op de net gestreken lapjes.
Weer even een speldje voor de zekerheid... En dan weer in een ketting naaien voor de snelligheid.
Vergeet niet aan allebei de kanten van de lijn te naaien. 


Hier is mijn kleine Singer Featherweight weer lekker bezig.


Snijd weer over de getrokken lijnen en je houdt deze vier delen over.


Strijk de driehoekjes ophoog en voilĂ , je hebt vier ganzen. Nog even de hoekjes eraf knippen en dan maar aan elkaar zetten.


Ook weer in een ketting naaien en je bent heel snel klaar.

En aan het eind van de ochtend was de quilt opeens quiltklaar! Nu ga ik naar de doe-het-zelf winkel om een paar planken te kopen waarmee je heel makkelijk de quilt kunt sandwichen. 
Dat zet ik ook nog wel eens op de foto.



Hoe leuk is dat geworden?! Nu dan toch maar die saaie gaan doen.

dinsdag 22 september 2015

show and tell

Normaal gesproken schrijf ik mijn blogverhaal aan het einde van een creatieve dag maar vandaag doe ik het een vantevoren. Gisteren heb ik heerlijk mijn huiswerk gemaakt voor de quilt die ik maak bij
In de Emma.
Hij heet Log Cabin Avontuur en hij is nu al mooi!


Dit is het hart van de quilt en daar om heen komen nog minstens 9 verschillende randen. Hij wordt dus heel groot! Die lichte lapjes naast de vier blokken is een quilt die ik vandaag hopelijk vandaag een beetje mooier kan maken. Niet te veel op letten dus.
Ongeveer eens per maand krijg ik een blok uitgelegd en dan thuis lekker naaien.Kijk eens hoe goed voorbereid, al die strookjes. Het is in centimeters, moet ik ook weer even aan wennen. Nu doe ik alles nog in inches.


Ik ben afwisselend thuis en in de Beatrix met mijn Scandinavian Christmas Quilt bezig. Deze harten heb ik thuis lekker op de bank zitten maken. Zo ontspannend dat appliceren. Ik heb heel veel naar filmjes van Jan Patek gekeken op youtube om mooie punten en rondjes te krijgen. Zij legt het echt goed uit en is nog grappig ook


Maar al dit handwerk kan ik nu ook fijn in de Beatrix doen. Ik heb een heerlijke luie stoel gekocht!


Hoe fijn is dat! Zie je mijn mooie donkerpaarse CAL 2015 over de achterkant? Ik ben halverwege met de CAL gestopt. Hij was mooi qua maat en dus klaar.

Mijn Sophies' Universe is ook af. Hij was een beetje uit model dus dacht ik hem in de wasmachine te stoppen en misschien zou het model er dan een beetje beter in zitten. Niet dus!


Gewoon het hele midden eruit. Wat nu! Een berichtje op Facebook leverde hele lieve reacties op en in ben maar begonnen met herstellen. Nieuw rondje gehaakt en dat er aangehaakt. Niet te dichtbij kijken maar ik ben tevreden.


En omdat je toch bezig moet blijven ben ik Sophie nog een keer aan het maken in het donkerpaars met een  kleine pen. Zo jammer dat je 's avonds dus niet kan haken met deze kleur...


In mijn vorige bericht was ik sip dat ik mijn dingen niet meer aan mijn moesje kan laten zien. Daar kwam meteen de liefste reactie ooit op van een lieve tante en oom en hun kinderen.


Zij willen mijn dingen wel zien, zo lief. 's Avonds meteen Sophie laten zien, wat een liefde. Zo blij met jullie!

dinsdag 15 september 2015

Zoveel nooit meer...

En dan zit ik dan in mijn paleisje en ik voel me leeg en zonder inspiratie. Het liefst zou ik thuis op de bank zitten en naar stomme series kijken op Netflix. Maar zij, m'n allerliefste, zou willen dat ik iets nuttigs ga doen. Iets moois maken, want dat kan ik zo goed volgens haar.
Nu ze er niet meer is voelt het gek om nog wat te maken, want ik kan het toch niet meer aan haar laten zien. Of misschien toch wel. Altijd heb ik geloofd dat m'n vader over m'n schouder meekijkt met me. Waarom zouden ze dat nu niet samen doen?
Diep ademhalen en doorgaan, mooie dingen maken...


Neeltje van Vliet 8 mei 1938 - 4 september 2015

Insta is het nu

 Al heel lang heb ik hier niets meer gepost. De inspiratie om een heel verhaal te vertellen ontbreekt en het is best veel werk om een beetje...

populaire berichten